Dödshjälp och dödsvilja kan nog förhindras.

Jag har kommit hem från Spanien nu. Till ouppklarade läxor och svalt sovrum. I Spanien lever man livet fast man är gammal eller lam. Där har man inte bara beigea kläder om man är över 60. Man kör på cerist, gult och mycket grönt. Till och med schtekiga loafers pryder gubbarnas åderförkalkade paddlar. Det finns mycket att säga om Spanien men en sak imponerade på mig:

Invalid, förlamad eller nästan hjärndöd är ingen barriär från att komma ut. Jag har sett minst tio sängar med hjul under där det ligger någon med öppen mun och tomstirrar upp i luften. (Jag såg EN sådan människa för 12 år sen på Bomfunks Mc´s konsert på Liseberg och det är enda gången jag gjort det i Sverige). Klart som korvspad att de säkert njuter av kvällsvärme, sorl och skratt fast de har slangar och olika dekodrar som sköter medicinering och boogietryck. Att vara vanför i Spanien gör nästan inget. Man kan bara inte köra cross och sånt där fysiskt. Men man får vá me!

Det där med aktiv dödshjälp får sig en liten törn känner jag.
”Också en mycket svårt lidande människa med stort vårdbehov kan finna livslust i att känna solen i ansiktet genom sjukhusfönstret eller höra musik i hörlurarna” (Martin Engqvist och Claes Hultling) – Rätt känerjag, men varför inte ta ett steg till?

Det är kanske därför vi blir triggade att dö. För att vi ”bara” får uppleva solen genom ett fönster eller höra musik i hörlurar även om även det är givande.

I Spanien ger man sig UT. I Spanien skiljer inte ens en tunn glasruta dig i från solen. I Spanien får du ligga i skenet. På riktigt.

Publicerat på 27 augusti, 2010, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: