Att lägga värderingar i barn

Jag skall berätta en story som hänt på riktigt. Jag är alltså helt allvarlig nu.

Plats: Skola i förort, efter gympan i duschen.

Händelse: Sjuåriga flickor duschar tillsammans efter avslutat idrottspass. En av flickorna duschar med trosor på av religiösa skäl. En flicka som inte alls har varit med om detta eller känner till religiösa riktlinjer, skrattar till och ifrågasätter.

Är det riktigt att kalla in den skrattande flickan till rektorn för att ” man ser väldigt allvarligt på en sådan sak”? Kan man inte bara förklara utan att ge henne syndabocksroll, eller vända på kakan och se det ur hennes perspektiv lite?

Flickan är av svensk börd och är van vid att vara naken, både hemma och i offentliga duschar. Hon har aldrig bevittnat det hon såg och heller aldrig blivit undervisad i tunga ämnen som religionslära eller annan lära heller för den delen, hon trodde händelsen var ett skämt eller trams från den trosbeklädda flickan och i ren barnaanda reagerade med ett skratt.

Jag blev förbannad. För att man inte skall förvänta sig att en sjuåring skall känna till religiösa värderingar utan att någon lärt henne. För att hon kanske nu känner sig ”dum” för att hon visar könet när hon duschar. Hon kanske tror att det är hon som gör fel.

Främst av allt för att barnet av svensk börd som i förorten lever i minoritet, skall behöva känna sig onormal över sin fria och naturliga fostran över att det inte är fult att vara naken tillsammans med varken kvinnor eller män; och sedan kommer till skolan och möter detta.

Det retar mig.

Undra vad Platon hade sagt?

Annonser

Publicerat på 26 januari, 2011, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: