Därför skall ni skrämma upp era barn med vargen – vargen vill urbanisera för att utrota irrationell panikångest

Jag har väckt en hypotes. En teori och ett faktiskt vetenskapligt möjligt vapen mot panikångest. Vi är människor som evolutionerat oss fram till ett liv där vi aldrig längre behöver akta oss för att bli uppätna, frysa ihjäl eller svälta.

Vi BEHÖVER ha kvar dessa faror. Annars tar vår biologiska instinkt oss till panikångestens värld. Biologiska instinkten kommer aldrig falla oss ur sinnet, därför projicerar den sig på andra ofaktiska faror.

Så nuförtiden vågar vi inte gå på bio, vi har torgskräck, tvångstankar och spindelfobi. Vi vågar inte gå på bio för att vår mekanism som gjort att vi överlevt evolutionen fortfarande finns kvar fastän vi inte riskerar att fastna i grottschakt, men kroppen uppfattar biosalongen som fara. Tänk på det nästan gång ni frustrerat undrar varför ni har problem med bio. Er kropp fungerar!

Torgskräck, eller agorafobi. Också relevant OM MAN LEVDE FÖR FEMTUSEN ÅR SEN. Då man kanske inte skulle ränna omkring på slätterna där det fanns både rovdjur och rivaler som kunde ta dig. Tänk på det nästa gång du undrar varför det är jobbigt. Din kropp projicerar instinkten. Instinkten känner ej skillnad på slätt och galleria.

Spindelfobi. Vi hade inte råd att bli stungna eller bitna av giftdjur. Instinkten vet ej att det finns motgift. Instinkten vet ej om att det finns akutvård och ambulansmän med slingor i håret och skäggsträng.

Därför har jag valt att skrämma min guddotter med vargen. Den skall hon akta sig för. För den ÄR farlig. Hon är nämligen livrädd för glansiga golv. Henne instinkt vill jobba och funka, men den lägger sin tid på ofaktisk fara eftersom vi inte lever i ett vargtätt område, trots att vi kanske borde. Vi borde låta vargen urbanisera, den vill oss väl. Den vill utrota panikångest och låta folks instinkt lägga sin tid på väsentliga saker. Så i morse när hon skulle till dagis var hon livrädd att vargen skulle ta henne. Mycket bättre än att oroa sig för om hon skulle hamna i en klinkersklädd hotellobby. Erkänn jag är värsta Einstein?

canis lupus

”Tro ni att jag inte vill vara i skogen för att jag bara har syskon att knulla med. Jag vill urbanisera för att hjälpa er. Det är dags att vi skriver ny varglegend” (Vargen på bilden är inte den som skrivit citatet)

Annonser

Publicerat på 19 juni, 2013, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. En kompis farmor gjorde något liknande när vi var små. Hon sa att det bodde krokodiler i en brunn som var jättehungriga och skulle äta upp allt kött den såg, särskilt små barn. Hon sa det förstås för att brunnen i sig var farlig och hon inte ville att barnbarnet skulle falla ned i brunnen. Vad det hela resulterade i var dock att barnen samlades kring brunnen för att få en skymt av krokodilen. Barnbarnet föll ned och dog. Nej jag skojar bara. Barnbarnet lever än. Och har panikångest.

  2. Så himla huvudet på spiken här alltså!
    Jag har än så länge klarat mig utan panikångest, precis som resten av min familj, vi är nämligen uppväxta på bondgård och det är lite så på medeltiden iallafall. Där var man minsann tvungen att vara rädd för korna som stångades och så vidare i all oändlighet. Praktiskt!

  3. Förövrigt skrattade jag även ihjäl mig åt hej Sonjas kommentar nu!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: