Pippi långstrump var filosof

Hon är filosof, Pippi, som tillämpar lustprincipen.

Barn frågar ständigt och undrar konkret vad det är vi egentligen menar. Hos vuxna dör nyfikenheten allt mer när vi finner svar på frågorna om livet. Detta hotar filosofins framfart. Barn slutar aldrig fråga eller undra, om de allra mest simpla saker, kan tyckas. Frågan vem är det som bestämmer och varför ställs i barndomen vareviga dag, men i takt med hierarkisk underkastelse och medvetenhet om normativ maktstruktur slutar den växande människan att ifrågasätta detta. Det finns en bok Pippi och Sokrates (J.Gaare & Ö. Sjaastad, 2002), där de två författarna drar tydliga paralleller mellan den store antike filosofen Sokrates och vår tids Pippi Långstrump.

Pippi långsrump är en filosof i allra högsta grad. Tillsammans med alla barn. Hon omger sig av ynglingar, driver runt, ifrågasätter och provocerar till både barns och vuxnas fasa. Hon är en mångsysslare med ett kritiskt öga till samhällsstrukturer och både uttolkar och förändrar världen hon lever i. Possibilismen, allt är möjligt, är hennes signum. Tron på att verkligheten skulle vara given och färdigdefinierad är svag. Pippis påhittade antropologiska berättelser är smyckade med lögner för att göra de mer spännande, men hon utger heller inte dessa för att vara sanna.

Matti Bergström, en hjärnforskare framhåller att det finns ett centrum för viktlöshet i hjärnan, främst hos barn. Pippi lever efter den lustprincipen som kantas av upp och nervändhet, klänga och skutta, medan hela skolsystemet arbetar emot. Vårt västerländska, civiliserade och livslust-hämmade konventionella samhälle är den egentliga bakvända vägen för Pippi. Hon är en talesperson för den fria pedagogikens tankar om kunskapsvidgande genom egna erfarenheter och lek. Den fria pedagogikens invändning mot skolans kunskapsförmedling är att den är för abstrakt och åtskiljd från just erfarenheter och mångfald.

Jag gillar lustprincipen. Fler vuxna borde tänka på den.

Annonser

Publicerat på 9 maj, 2014, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: