Vad är mänsklig faktor? Alla fel vi gör är inte av taskigt uppsåt.

Man använder termen oftast inom maskineriers bruk och kärnkraftskatastrofer. När något utan uppsåt brister i handhavandet och detta orsakar en katastrof. Exempelvis:

Kalle var trött för han hade spelat schack och ätit Snickers en hel natt med enlåtsaskompis på nätet. När han skulle gå från Ringhals (ett kärnkraftverk han jobbade på), glömde han trycka in den gröna säkerhetsknappen och dra i spakarna. När han sedan lämnade jobbet small hela skiten och en kärnkraftskatastrof var kommen. Folk vandrade runt med plytena fulla av bölder i det lilla samhället.

Kalle gjorde ju inte detta av illvilja, ingen vill ju få uranrester i maten, luften eller i vattnet. Ingen vill ju ha radioaktivitet i naturen.

Jag tycker att mänsklig faktor borde säljas in i psykologin. Vi felar oftast inte med vilje eller för att skada någon. Är inte det befängt att helst tro detta när någon sk. sviker oss, att de uppsåtligt ville såra en? Om du får förtroende av någon, så kan du råka försäga dig utan att vilja skada. Det är svårt att ibland – helst när något är/blir naturligt för en, att tränga undan detta i vossa situationer. Helst i en metadiskussion där vi håller på en hemlighet, men råkar försäga oss ändå genom andra nämnare.

Våra lyssnare är ofta observanta, och finner svar vi indirekt ger dem genom att inte alltid avslöja hemlisen, men annan information som kan härleda dit.

Jag har råkat ställa till med en kärnvapenkatastrof. Det var verkligen inte meningen. För jag älskar dig. Jag hoppades du verkligen visste det.

Jag måste blivit för trygg i hemligheten, att den blev mitt fall. Precis som Kalle. Han trodde man kunde vara trött på jobbet.

Publicerat på 10 april, 2015, i Uncategorized. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: